fbpx

BODYPOWER är en butikskedja längs gränsen mot Norge.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

BODYPOWER

Multivitaminer

De flesta vet med sig att vitaminer är något som är viktigt för kroppens alla funktioner. Det finns en lång rad vitaminer. Några exempel är B-vitaminer, C-vitaminer, E-vitamin och K-vitamin. En del av dessa vitaminer kan kroppen själv skapa, medan andra vitaminer måste tillföras via antingen kosten eller via tillskott. Många människor får i sig tillräckligt med vitaminer via kosten. Men många får inte det på grund av dålig kosthållning, mycket processad färdigmat, stress eller livsstil. Det finns också många som behöver extra mycket vitaminer på grund av att de tränar mycket, har ett dåligt immunförsvar, är gravida, ammar, har en sjukdom, skada eller brist, eller av någon helt annan anledning. De som äter enligt vissa dieter eller som undviker viss typ av mat och därför inte äter en allsidig kost kan också ha extra behov av olika slags vitaminer. Ett bra sätt att få i sig många olika sorters vitaminer och/eller mineraler är att ta någon form av multivitamin. Det är bra för den som vill vara säker på att få i sig de vitaminer som kroppen behöver, utan att behöva fundera på hur mycket man behöver tillföra av varje respektive vitamin.

 

Fettlösliga respektive vattenlösliga vitaminer 

Man brukar skilja mellan två huvudgrupper av vitaminer, nämligen fettlösliga respektive vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna lagras i kroppens fettvävnad för att kunna användas vid behov eller brist. De behöver därför inte tillföras kroppen varje dag och man har också sällan brist på de fettlösliga vitaminerna. De vattenlösliga vitaminerna däremot omsätts snabbt och måste tillföras kroppen dagligen. Multivitaminer innehåller oftast en blandning av just de vattenlösliga vitaminerna och är därför inte skadliga att ta oavsett om man skulle ha någon brist eller ej. Det finns många olika multivitamintillskott att välja mellan. Det som oftast skiljer dem åt är vilken sammansättning de har, vilka vitaminer som ingår och hur stor mängd det ingår av de olika vitaminerna. Det finns också multivitaminer som är speciellt anpassade för olika grupper av människor, till exempel för män respektive kvinnor, barn, äldre, gravida, ammande och tränande personer.

 

 

Multivitamin för immunförsvaret

 Den senaste tiden har det debatterats kraftigt gällande ifall vitaminer kan stärka immunförsvaret och om det är möjligt att undvika förkylning och influensa genom att äta vitaminer. Faktum är att det är många faktorer som sänker immunförsvaret, så som dålig kost, sömnbrist, stress och liknande. Dessa saker kan i många fall leda till vitaminbrist och i sådana fall är förstås en multivitamin bra för att stärka immunförsvaret. Det är framförallt vitamin A, vitamin D och vitamin D som sägs vara stärkande för immunförsvaret, och ett starkt immunförsvar ger ett ökat motstånd mot förkylningar och infektioner. Zink är inget vitamin, men många multivitaminer innehåller också andra ämnen förutom just vitaminer och då är zink ett av dessa ämnen. Många vitaminer stärker inte bara immunförsvaret, utan gör också att man snabbare tillfrisknar från en förkylning ifall man trots allt råkar bli sjuk. C-vitamin är ett bra exempel på vitamin som ger en snabbare återhämtning.

 

 

ADD COMMENT