fbpx

BODYPOWER är en butikskedja längs gränsen mot Norge.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

BODYPOWER

PRESTATIONSHÖJARE

 

Prestationshöjare är ett sammanfattande begrepp som avser olika preparat som man tar för att höja den fysiska prestationsförmågan. Det finns alltså flera olika former av prestationshöjare, både sådana som snabbt påverkar kroppen och sådana som verkar långsammare. En del av de prestationshöjande preparaten räknas som dopningspreparat, medan andra är helt okej att använda. När man kategoriserar prestationshöjande utgår man därför ofta ifrån dels hur de påverkar kroppen och dels på om de är lagliga eller inte.

 

 

Två vanliga prestationshöjare är koffein och kreatin. Koffein är ett centralstimulerande preparat som de flesta känner igen eftersom det också finns i mindre mängd i exempelvis kaffe och coca cola. Koffein verkar på så sätt att det höjer prestationsförmågan och ökar förmågan till ansträngning genom att blockera kroppens trötthetssignaler. För att få ut bästa möjliga effekt av koffein bör man ta det på tom mage ungefär 30 minuter före träning. Kreatin däremot är ett preparat som tillhör sorten monohydrat och som verkar långsammare. För att få ut mesta möjliga effekt av kreatin måste man därför inta det dagligen under en längre period varpå kroppen fyller på sina kreatinfosfatdepåer som i sin tur ökar kroppens förmåga att utföra fysiskt arbete. Men många av de prestationshöjande tillskotten som finns på marknaden innehåller också många fler ämnen som tillsammans bidrar till att öka förmågan att prestera. Många av tillskotten innehåller exempelvis aminosyror.

 

 

Pre WorkOut

En särskild form av prestationshöjare är PWO. Detta står för Pre WorkOut och de vänder sig till de människor som tränar mycket, ofta och hårt. Tanken med PWO är att man ska inta det före ett träningspass eftersom man med hjälp med PWO kommer att orka mer än vanligt under träningspasset. PWO innehåller en rad olika ingredienser som ger kroppen extra mycket energi, vilket i sin tur gör att man orkar träna längre och hårdare. Ofta hjälper preparaten också kroppen att snabbare återhämta sig efter passet. Värt att tänka på är dock att det finns massor av olika PWO:s på marknaden idag och de har lite olika sammansättning beroende på vilka de riktar sig till. Från början var PWO:s främst framtagna för muskelbyggare, men idag finns det också PWO:s som vänder sig till de som tränar uthållighetsträning. Det finns också något som heter stimfria Pre WorkOuts, vilka är fria från uppiggande ämnen. En annan form av PWO är PWO för pump som innehåller sådana ingredienser som sägs öka pumpen i musklerna så de sväller upp och blir hårda. För att välja rätt Pre WorkOut tillskott är det därför bra att veta vilket mål du har med din träning och vilken effekt du vill få ut av tillskottet. En PWO innehåller vanligen koffein, och/eller andra stimulantia, men också olika aminosyreblandningar, främst då de aminosyror som kallas för BCAA, vilket är de grenade aminosyrorna leucin, valin och iso-leucin. Andra vanliga ingredienser i PWO:s är exempelvis zink, betain, beta-alanin, tyrosin, taurin, Rosenrot, Chisandra, L-ornitin-L-aspartat, B-vitaminer, Geranium extrakt, glutamin, glycerol, nitrat, kolin och många, många fler. Pre WorkOuts förekommer såväl i pulverform som i tablettform.

 

ADD COMMENT